Λες Μαλακίες #1: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Του Ζήνωνος Κάσπαρ, με άδεια χρήσης CC BY-NC-ND 4.0

Πιστεύω ότι δίνουμε εξευτελιστικά μεγάλη βαρύτητα στην οικονομία για τις πολιτικές μας αποφάσεις. Ενώ υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να μην είναι το πρώτο κριτήριο, και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται ψηλότερα από τα οικονομικά, η οικονομία έχει γίνει για πολλούς το μοναδικό κριτήριο (αν όχι για την πολιτική ζωή, σίγουρα για την εκπροσώπησή τους στα κοινά). Αναμενόμενο είναι, λοιπόν, να παίρνονται αποφάσεις σχετικά με την υγεία και την πολιτική προστασία, με αυστηρό γνώμονα αυτή την υπερεκτιμημένη οικονομία.

Όταν μία κρατική απόφαση αμφισβητηθεί, υπάρχουν τα δεδομένα για την υποστήριξη της αναγκαιότητάς της. Ειδικά δε όταν αμφισβητηθεί εκ των υστέρων, υπάρχουν τα δεδομένα που μαρτυρούν ή όχι την επιτυχία της. Η κατηγορία του 2021 είναι το "τα υγειονομικά μέτρα εξυπηρετούν τις αγορές", και η απάντηση που έγινε μόδα "αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων". Μήπως λες μαλακίες;

Κατ'αρχάς, εδώ και χρόνια υπάρχει ένα μοτίβο αυξομείωσης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Αν προβάλλουμε τα έτη 2017 ως 2019 το ένα πάνω στο άλλο, βλέπουμε αυτό το αυστηρό μοτίβο. Παρατήρησε ότι οι καταθέσεις αυξάνονται κυρίως το Φεβρουάριο, και το δεύτερο μισό κάθε έτους. Αν προβάλλουμε το 2020 πάνω σε αυτό το μοτίβο, βλέπουμε την αύξηση των καταθέσεων για όλο το 2020. Βλέπουμε επίσης ότι κάθε φορά που τα υγειονομικά μέτρα αλλάζουν, τα μοτίβα αντικρούονται (η μαύρη γραμμή κόβει τις υπόλοιπες).

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι είμαστε εντεταγμένοι στην Ευρωζώνη. Οι γενικότερες κινήσεις του Ευρώ επηρεάζουν την εγχώρια οικονομία, και το αντίστροφο. Όταν το 2015 η Ελλάδα περνούσε μία καθαρά εγχώρια οικονομική κρίση, το σταθερά δυνατό Ευρώ είδε μία επιπλέον αύξηση στην κυκλοφορία του. Σήμερα, η Ελλάδα είναι βασικός παίκτης για την ίδια αύξηση της κυκλοφορίας χρημάτων στην Ευρωζώνη. Κατά τους πρώτους μήνες του lockdown, υπάρχει σταθερότητα τόσο στην οικονομία, όσο και στα υγειονομικά της χώρας. Δε μπορώ να συνδέσω τα δεδομένα, αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το πρώτο lockdown της Ελλάδας ήταν το βέλτιστο και για την υγεία, και για την οικονομία.


Το 2015, η αστάθεια της Ελλάδας επηρέασε θετικά την κίνηση χρήματος στην Ευρωζώνη.


Αντιθέτως, τους πρώτους μήνες της πανδημίας κουβαλήσαμε την Ευρωζώνη.

Λες μαλακίες, γιατί η αύξηση των καταθέσεων δεν εγγυάται σταθερότητα της οικονομίας. Λες μαλακίες, γιατί η τρέχουσα οικονομία δε στηρίζει την ελεύθερη αγορά. Λες μαλακίες, γιατί το 137 δεν είναι μεγαλύτερο από το 152.

Οι παραπάνω δύο εικόνες από την ΕΡΤ